In articol:
Profesorul Constantin I Năstase s-a stins din viață la vârsta de 108 ani, luni, 30 octombrie, la Mioveni. Acesta era considerat cel mai longeviv veteran de război din România.
Constantin Năstase a scris file de istorie de-a lungul vieții sale
Constantin I Năstase era căsătorit cu o profesoară, Elena P. Siminel, alături de care avea doi copii ambii profesori de matematică. De asemenea, el avea trei nepoţi şi cinci strănepoţi. Între 2020 și 2021 i-au murit însă doi nepoți și ginerele.
Generalul a luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, fiind mobilizat şi concentrat 1.051
de zile, dar și în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului. De asemenea, Constantin I Năstase a fost profesor de matematică, acesta absolvind cursurile Facultăţii de Matematică-Fizică din cadrul Universităţii C. I. Parhon din Bucureşti, în anul 1958, cu licenţă de Diplomat Universitar. El a avut o activitate didactică vastă, de peste 40 de ani și a obșinut cu punctaj maxim toate gradele didactice, atât ca învăţător, cât și ca profesor.
Generalul Constantin I Năstase
[Sursa foto: Facebook]
Citește și: Dansator român, moarte fulgerătoare la Londra. Alexandru avea doar 31 de ani
Cornel Popescu, unul dintre cei mai apropiați oameni ai generalului
Istoricul Cornel Popescu, conferențiar universitar doctor și manager al Muzeului Județean Argeș l-a descris pe bunul său prieten ca fiind un patriot desăvârșit, nelipsit de la evenimentele dedicate acestei țări.
”Ultima noastră întrevedere a fost de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie. Constantin Năstase era nelipsit de la acest eveniment. El venea îmbrăcat în uniforma de general și asista la ceremonialul militar. Îi saluta pe militari și apoi mergea la locul în care stăteau reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război. După ceremonial, stăteam și ne povestea amintiri din război. Ceea ce am apreciat cel mai mult la el este modestia și patriotismul”,
a declarat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, Cornel Popescu.
Citeste si:
Generalul Constantin I Năstase
[Sursa foto: Facebook]
Citește și: Ziua pompierilor 2023. Pe ce dată are loc? Programul activităților și ceremoniilor din țară!
De altfel, cei doi au scris 2 volume împreună și au avut zeci de discuții tematice și vizite la domiciliu. În ultimii ani, generalul fost vizitat de Ministrul Apărării, când portofoliul era ocupat de Nicolae Ciucă și de Eduard Bachide, secretar de stat în anul 2022.
La 22 octombrie 2009, profesorii Năstase, tată şi fiu și-au donat colecţia personală de etnografie şi artă populară, cumulând peste 1.200 de piese, adunate în peste patru decenii, comunităţii locale din Mioveni, acestea dobândind statutul de „Muzeul Etnografic Prof. Constantin Năstase”, organizat în Cula Racoviceanu.
„Am mulţumirea sufletească, că mi-am făcut datoria faţă de neamul meu, cu prisosinţă, atât în plan profesional, cât şi cultural; urmaşii mei au, la rândul lor, datoria de a păstra cu sfinţenie, respect şi responsabilitate această moştenire, pentru generaţiile viitoare”, au fost vorbele spuse de Generalul Constantin I Năstase.
Citeste si: ”Nu ei îmi plătesc salariul” Deea Maxer a răbufnit la adresa celor care o critică- radioimpuls.ro
Viceprimarul orașului Mioveni a postat pe pagina de Facebook un mesaj de condoleanțe pentru profesor.
”Rămas bun, domnule general! O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare(…). Printre realizările sale notabile se numără și înființarea Muzeului Cula Racovița. A adus o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale”, a scris Ciprian Țurlea.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.stirilekanald.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com