Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) deschide joi noul sezon expoziţional. Acesta îmbină multe dintre tendinţele pe care MNAC şi-a propus să le acopere: recuperarea unor personalități marcante ale istoriei recente a artelor vizuale din România, expoziţii personale, reprezentanţi ai minorităţilor culturale care contribuie astăzi la diversitatea scenei artistice, sprijinirea artei tinerelor generații, dar şi o puternică prezenţă internaţională printr-o expoziţie de grup, anunţă instituţia muzeală.
În holul de intrare în muzeu, publicul va vedea expoziţia retrospectivă Alma Redlinger, „Pierderea inocenţei”. „Fracturile formei, alburile cruţate de culoare şi desen deopotrivă dau un traseu rebusistic, compun o şaradă în ale cărei goluri de sens se urmăresc unul pe celălalt artista (portretul ascuns) şi privitorul (vânător de sensuri). Acest joc de descompunere/compunere, păstrând o prospeţime a primelor vârste, este rafinat/complicat prin modularea culturală”, spune curatorul Călin Dan.
În emblematica Sală de Marmură de la Parter va fi prezentată instalaţia „Patrimoniu” a artistului Eugen Raportoru, realizată în parteneriat cu Roma Education Fund Romania. „Prin utilizarea aceluiaşi cocktail de vernacular şi oficial, de pictură plus instalaţie, de soluţii standard combinate cu improvizaţii, de materiale nobile cu unele descompuse, el construieşte un memorial dedicat locului pe care Palatul (lui Ceauşescu sau al Parlamentului) a fost edificat în mod abuziv după ce a fost transformat în moloz chiar acel cartier din care s-a ridicat Bucureştiul” (Călin Dan, curator).
Citește și Craiova: A fost inaugurat Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc în casa „Tache Dianu”
Cele două expoziţii ale colecţiei muzeului fac legătura între istoria formării muzeului şi patrimoniul complex al acestuia, reflectând în acelaşi timp producţia vizuală românească din ultimele decenii şi strategiile recente de construcţie instituţională: „Leviathan”, expoziţia permanentă a depozitelor de artă este deopotrivă scenă deschisă şi program menit să privească retrospectiv la diversele mecanisme care au…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com