vineri, iulie 19, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Turcia își recheamă ambasadorul din Israel

Turcia își recheamă ambasadorul din Israel

Turcia a anunțat că își retrage ambasadorul din Israel din cauza atacurilor continue asupra civililor din Fâșia Gaza. Într-o declarație dată de Ministerul Afacerilor Externe turc, acesta a subliniat că retragerea ambasadorului este o măsură luată în contextul tragediei umanitare din Gaza, cauzată de atacurile Israelului și refuzul acestuia de a accepta un armistițiu și de a permite un flux neîngrădit de ajutor umanitar.
Decizia Turciei vine în urma unui avertisment al Consiliului Național de Securitate al Israelului, care a sfătuit cetățenii israelieni să nu călătorească în Turcia pentru a evita potențialele pericole din partea protestatarilor.
Cu toate acestea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat că o “disconectare completă” între cele două țări nu este posibilă în contextul diplomației internaționale, dar a afirmat că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu poartă principala responsabilitate pentru violențele în curs și că ar trebui să facă un pas înapoi și să le oprească.
Anunțul Turciei vine în contextul în care Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunțat că va vizita Turcia în cadrul unei călătorii extinse în regiune. Obiectivele lui Blinken în Turcia includ sublinierea importanței protejării vieților civile în Israel și în Fâșia Gaza și acordarea de asistență umanitară. De asemenea, Blinken și-a propus să reducă tensiunile regionale și să reafirme angajamentul SUA de a lucra cu partenerii pentru stabilirea condițiilor necesare unei păci durabile și sustenabile în Orientul Mijlociu, inclusiv înființarea unui stat palestinian.
Deși retragerea ambasadorului poate fi considerată o măsură simbolică, aceasta subliniază divergențele din relația dintre Turcia și Israel și reiteră poziția Turciei de solidaritate cu poporul palestinian.
Această decizie a Turciei vine în continuarea altor acțiuni pe care aceasta le-a întreprins pentru a se distanța de Israel, cum ar fi expulzarea ambasadorului israelian în 2018 și retragerea temporară a ambasadorului turc din Israel în 2010, în urma asaltului israelian asupra unei flotile umanitare care se îndrepta spre Gaza. Cu toate acestea, relațiile diplomatice între cele două țări nu au fost rupte în totalitate, Turcia având nevoie să mențină un canal de comunicare cu Israel în cadrul diplomației internaționale.

Sursa: https://www.politico.com/news/2023/11/04/turkey-recalls-ambassador-from-israel-00125397?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.