vineri, iulie 19, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Ministrul ucrainean de Finanțe: Fără un nou ajutor financiar occidental, Ucraina riscă o criză majoră

Ministrul ucrainean de Finanțe: Fără un nou ajutor financiar occidental, Ucraina riscă o criză majorăstiri romania

Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a declarat, miercuri, că Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi occidentali nu-i acoperă deficitul bugetar masiv, precizând că o asemenea criză economică ar fi „foarte, foarte traumatizantă, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă”, potrivit Politico. 

„Bugetul (Ucrainei) este destul de simplu. Ne putem cheltui banii din taxe şi împrumuturi interne doar pe armată, iar pentru partea civilă a bugetului nostru ne bazăm numai pe partenerii noştri”, a explicat ministrul ucrainean, potrivit Agerpres. 

UE a oferit Ucrainei pentru anul în curs un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro. Pentru următorii patru ani, Comisia Europeană a propus un pachet financiar total de 50 de miliarde de euro, dar Ungaria şi Slovacia se opun deocamdată aprobării acestui ajutor pentru Kiev, opoziţie justificată de cele două ţări prin corupţia din Ucraina şi lipsa transparenţei în cheltuirea acestor fonduri.

O problemă în plus constă în reticenţa republicanilor americani faţă de suplimentarea ajutorului financiar al SUA pentru Ucraina. Preşedintele democrat Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în cadrul unui pachet mai larg cu fonduri destinate Israelului, Taiwanului şi protejării frontierei SUA în faţa valului migrator. Dar acest ajutor este în prezent blocat de republicani, care au aprobat în Camera Reprezentanţilor, unde au majoritatea, doar ajutorul pentru Israel, respins apoi de Senatul cu majoritate democrată, întrucât acesta cere aprobarea întregului pachet cerut de Biden.

Totuşi, ministrul ucrainean de finanţe se arată încrezător că în cele din urmă situaţia se va debloca la Washington şi ajutorul financiar american pentru Ucraina va fi aprobat. „Cred că (ajutorul) se va materializa. Este doar o chestiune de timp”, spune Marcenko.

El s-a arătat mai preocupat de situaţia ajutorului financiar european şi a susţinut că, în lipsa primirii rapide a acestuia, problemele…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.