luni, ianuarie 13, 2025
spot_imgspot_img

Latest Posts

Cel mai mare aisberg din lume a început să se miște după mai bine de 30 de ani



stiri romania

Cel mai mare aisberg din lume a început să se miște, după mai bine de 30 de ani în care a fost blocat. Aisbergul, care se numește A23a, s-a desprins de pe coasta Antarcticii în 1986, însă a rămas fixat în Marea Weddell, devenind astfel o insulă de gheață, transmite BBC.

Cu o suprafață de aproape 4.000 de kilometri pătrați și o grosime de circa 400 de metri, aisbergul a plutit în derivă în ultimul an și este acum pe cale să se extindă dincolo de apele Antarcticii.

A23a, un adevărat colos care impresionează, a fost parte dintr-o explozie masivă de aisberguri de pe Platoul de gheață Filchner de pe Continentul Alb. La acea vreme, acesta găzduia o stație de cercetare sovietică, fapt care arată cât de mult timp a trecut de când a avut loc desprinderea sa.

Moscova a trimis o misiune pentru a îndepărta echipamentele de la baza Druzhnaya 1, temându-se că acestea se vor pierde.

De ce, după mai bine de 30 de ani, este A23a în mișcare?

“Am întrebat câțiva colegi despre acest lucru, gândindu-mă dacă nu cumva a existat vreo posibilă schimbare a temperaturii apei de pe platformă care să fi provocat acest lucru, dar opinia generală este că pur și simplu a sosit momentul”, a declarat Dr. Andrew Fleming, expert în tehnici de teledetecție de la British Antarctic Survey.

“Era blocat încă din 1986, dar, în cele din urmă, avea să se diminueze suficient pentru a pierde aderența și a începe să se miște. Am observat prima mișcare în 2020”, a mai spus acesta.

A23a a luat avânt în ultimele luni, sub impulsul vântului și al curenților, iar acum trece pe lângă extremitatea nordică a Peninsulei Antarctice.

La fel ca majoritatea aisbergurilor din sectorul Weddell, A23a va fi aproape sigur expulzat în curentul circumpolar antarctic, care-l va împinge spre Atlanticul de Sud, pe o traiectorie care a devenit cunoscută sub numele de “aleea aisbergurilor”.

Este aceeași mișcare a apei – și a vânturilor de vest care o însoțesc – pe care celebrul explorator Sir Ernest Shackleton a folosit-o în 1916 pentru a scăpa din Antarctica.

Shackleton…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.