marți, ianuarie 21, 2025
spot_imgspot_img

Latest Posts

Science Report: Cea mai veche fabrică de armament din istorie a fost descoperită în Israel ● Încărcătura neobișnuită a unui vas neolitic a fost descoperită în largul insulei Capri ● Nu vă panicați! Încă nu avem dovezi clare că o nouă pandemie este pe punctul de a izbucni în China


​Cea mai veche fabrică de armament din istorie a fost descoperită în Israel ● Încărcătura neobișnuită a unui vas neolitic a fost descoperită în largul insulei Capri ● Nu vă panicați! Încă nu avem dovezi clare că o nouă pandemie este pe punctul de a izbucni în China

stiri romania

proiectileFoto: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

Cea mai veche fabrică de armament din istorie a fost descoperită în Israel

Dovada certă că oamenii produceau arme standard și că făceau asta în cadrul unor producții în masă a venit în urma unei serii de descoperiri arheologice efectuate în două situri israeliene, cele de la En Esur și En Zippori. Este vorba despre două așezări neolitice, a căror vârsta a fost datată la 7.800, respectiv 6.500 de ani.

Arheologii care au condus campaniile de săpături din cele două așezări au identificat nu mai puțin de 424 de pietre folosite, în mod cert, ca proiectile de praștie. Ceea ce a frapat a fost faptul că absolut toate se încadrează într-un anumit tipar.

Mai exact, proiectilele sunt aproape identice și au dimensiuni de 52 milimetri lungime, 31 lățime, precum și o greutate medie de circa 60 de grame. Nu există nicio îndoială privind scopul lor, având în vedere forma aerodinamică creată artificial, susțin autorii studiului publicat în revista de specialitate ‘Atiqot.

Descoperirea este una deosebit de importantă, subliniază arheologii israelieni, pentru că arată nu doar o trecere de la folosirea pietrelor de râu ca proiectile, la o producție în masă a unora care suferă intervenții antropice pentru a fi aduse la forma dorită.

De asemenea, faptul că pietrele în cauză a fost descoperite în grupuri de tip „ciorchine” sugerează că ele ar fi putut fi lansate mai multe deodată. De aici, deduc specialiștii, vorbim atât despre războaie organizate la acea vreme, cât și despre o inovație tehnologică, una capabilă să rupă rândurile inamice sub un val de astfel de proiectile.

La fel de interesant este faptul că ele au fost folosite pentru aproape un mileniu, apoi au dispărut brusc…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “science.hotnews.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.