vineri, mai 24, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

BCE a ajuns la o concluzie dulce-amară: Inteligența artificială nu periclitează locurile de muncă, dar amenință salariile


Adoptarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI) ar putea reduce salariile, dar până acum a creat, nu a distrus locuri de muncă, în special pentru tineri şi persoane cu înaltă calificare, potrivit unei cercetări a Băncii Centrale Europene publicate marţi și citate de Reuters și Agerpres.

stiri romania

Inteligenta artificialaFoto: Tiago Zegur / Alamy / Profimedia Images

Firmele au investit semnificativ în AI, astfel economiştii se străduie să înţeleagă impactul asupra pieţei muncii şi temerile opiniei publice privind viitorul locurilor de muncă. În acelaşi timp, angajatorii nu reuşesc să găsească angajaţi calificaţi, în pofida recesiunii din țări ca Germania, care în mod normal atenuează presiunile de pe piaţa muncii.

În studiul efectuat în 16 state europene, procentul din forţa de muncă în sectoarele expuse la AI a crescut, locurile de muncă pentru care sunt necesare calificări joase şi medii fiind în mare parte neafectate.

În schimb, au fost stimulate semnificativ slujbele pentru persoanele cu înaltă calificare, apreciază BCE. Instituţia citează, de asemenea, „impactul negativ neutru sau slab” asupra câştigurilor şi avertizează că acesta ar putea creşte.

„Aceste rezultate nu echivalează cu o achitare. Tehnologiile AI continuă să fie dezvoltate şi implementate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra pieţei muncii şi a salariilor – şi prin urmare asupra creşterii şi egalităţii – încă nu a fost văzut”, se arată în raport.

Concluziile diferă de precedentele „valuri tehnologice”, când informatizarea a dus la scăderea „ponderii relative a angajaţilor cu calificări medii, având ca rezultat o polarizare”, potrivit studiului realizat de economiștii de la BCE.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “economie.hotnews.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.