vineri, mai 24, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Gazprom se laudă cu livrări record de gaze către China. Ce arată, de fapt, cifrele: rușii au…


Gazprom a anunțat recent ”un record” al livrărilor de gaze naturale către China. O mare parte din presă – și nu doar cea din România – a înghițit știrea pe nemestecate. Care e însă realitatea? Pot contractele gigantului rus cu Beijingul să le substituie pe cele cu statele UE sau e doar o parte din propaganda Kremlinului?

Gazprom a anunțat că livrările sale de gaze naturale către China, prin gazoductul ”Forța Siberiei”, au atins un nivel record, depășind volumele contractate. Știrea preluată fără comentarii de presa internațională susține practic propaganda Kremlinului, potrivit căreia Rusia nu are nicio problemă cu găsirea de piețe pentru gazele sale după ce Europa a renunțat în cea mai mare parte la ele, în urma declanșării războiului din Ucraina.

Ce volum de gaze importă de fapt China din Rusia

Gazprom nu a furnizat cifre concrete, dar, potrivit Bloomberg, Rusia vrea să ajungă la exporturi de gaze către China de 38 de miliarde de metri cubi în 2024.

Vorbim însă doar de deziderate – fiindcă, în cifre reale, în 2022 exporturile de gaze rusești către China au fost de 15 miliarde de metri cubi. Iar anul acesta, nivelul contractat ar fi fost de 22 de miliarde, conform declarațiilor, destul de vagi, ale șefului Gazprom, Alexei Miller. Deci recordul anunțat de gigantul gazelor nu are cum să depășească 25 de miliarde.

Chiar și așa, cifra pare impresionantă – pentru cei care nu cunosc volumul de gaze rusești importate de Europa înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În deceniul dinaintea invaziei, acesta a fost constant peste 120 de miliarde, ajungând în 2021 la aproximativ 170 de miliarde de metri cubi, dintre care 146 în statele Uniunii Europene.

Înainte de război, Germania importa de 2 ori mai multe gaze rusești decât China

La nivelul acelui an, doar Germania a importat 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, adică mai mult decât dublul nivelului record de gaze livrate de Gazprom Chinei anul acesta. Iar România a atins, tot în 2021 un vârf al importurilor de gaze rusești – aproximativ…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.wall-street.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.