Orașul olandez este faimos în întreaga lume pentru protecția împotriva inundațiilor. Cum își exportă Rotterdam soluțiile sale de apă în străinătate – și de ce? Rotterdam este considerat unul dintre cele mai sigure orașe deltice din lume, fiind situat într-o poziție precaută lângă Marea Nordului. De la barajul Maeslantkering la birourile plutitoare, Rotterdam a proiectat multe soluții pentru a-și proteja cetățenii împotriva inundațiilor și schimbărilor climatice. Aceste soluții au și o altă funcție mai puțin cunoscută: promovarea eforturilor de “diplomație a apei” ale Olandei și aducerea de afaceri firmelor de inginerie olandeze.
Orașul a exportat expertiza sa în domeniul apei la conferința climatică COP28 din Dubai, unde primarul Ahmed Aboutaleb s-a întâlnit cu alți reprezentanți ai orașelor. Aboutaleb a explicat că gestionarea apei este o necesitate în Rotterdam, deoarece 85% din oraș se află până la șapte metri sub nivelul mării. Participarea orașului la COP28 și alte activități sunt parte a unei diplome a apei olandeze – un efort de a poziționa țara în mod internațional ca expert în domeniul apei.
Pe lângă diplomația apei, eforturile Rotterdamului au beneficii economice semnificative, aducând afaceri și promovând orașul. Firma olandeză Van Oord are un sucursală în Fujairah, o provincie din Emiratele Arabe Unite, cu care Rotterdamul are colaborări de lungă durată în domeniul gestionării apei, sectorului energetic și adaptării la schimbările climatice.
Pe lângă aceste beneficii, există și critici referitoare la faptul că, în ciuda eforturilor de adaptare la schimbările climatice, Rotterdamul are legături strânse cu Portul Rotterdam, care este un important emițător de CO₂. Unii consideră că ar fi fost mai bine să se concentreze mai întâi pe reducerea emisiilor, în loc să se concentreze pe adaptare la schimbările climatice.
Sursa: https://www.euronews.com/green/2023/12/16/parts-of-rotterdam-lie-7-metres-below-sea-level-now-its-a-global-leader-in-how-to-stay-afl