Un exemplar original, extrem de rar, al Constituţiei lui Anderson, ediţia 1784, se află în custodia Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, completând astfel colecţia Templului Francmasoneriei din Oradea. Exemplarul a fost restaurat de specialiştii Muzeului National Bruckenthal, printr-o procedură care a durat câteva luni.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Primăria Oradea, cartea “Constituţiile lui Anderson”, apărută la scurtă vreme de la nasterea Francmasoneriei, reprezintă cea mai cunoscută şi mai valoroasă operă masonică publicată. Această “Carta universală” a masoneriei este considerată ca fiind documentul fondator al ordinului masonic modern, iar prezenţa unui exemplar original îmbogăţeşte consistent colectia inedită de artefacte masonice aflată la dispoziţia publicului vizitator în Templu.
”O Constituţie reprezintă un document fundamental care stabileşte o formă de organizare, precum şi drepturile şi obligaţiile fundamentale ale unei entităţi politice sau sociale. Un astfel de set de reguli, principii şi norme guvernează, de asemenea, funcţionarea şi organizarea lojilor masonice, prin intermediul principiilor şi regulilor stipulate ce reflectă valorile şi tradiţiile specifice mişcării masonice. Cel mai important document masonic în acest sens îl reprezintă «Constituţia lui Anderson» scrisă acum 300 de ani, în 1723”, afirmă Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.
Citește și Templul Francmasoneriei din Oradea a ajuns la final de proiect
Potrivit sursei citate, francmasonii din întreaga lume se raportează la acest document care oficializează pentru prima dată trecerea de la masoneria operativă la cea speculativă.
Pentru a marca trei sute de ani de la publicarea în 1723 a ”Constituţiilor lui Anderson”, la Templul Francmasoneriei, a avut loc o conferinţă legată de importanţa şi evoluţia Constituţiei de la 1923 până în prezent, fiind prezentat şi conţinutul Constituţiei lui Anderson, ediţia 1784.
Colaborator al Fundaţiei, Dacia Palladi, a făcut o incursiune în istoria Francmasoneriei raportată la provocările…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com