vineri, iulie 19, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

‘A ridicat spiritele noastre’: Cehii își amintesc de victimele împușcăturii în masă în timp ce națiunea ține o zi de doliu | Republica Cehă

‘A ridicat spiritele noastre’: Cehii își amintesc de victimele împușcăturii în masă în timp ce națiunea ține o zi de doliu | Republica Cehă

La doar o zi înainte ca Republica Cehă să înceapă sărbătoririle de Crăciun, a organizat o zi națională de doliu pentru victimele celei mai grave împușcături în masă din istoria sa. Drapelurile au fost coborâte la jumătate de catarg și a fost ținut un minut de tăcere la prânz în memoria celor 14 persoane ucise de un singur trăgător pe 21 decembrie la Facultatea de Arte din cadrul Universității Charles din Praga.

Imaginele studenților ascunzându-se de ucigaș pe niște balcoane înguste la înălțimi mari au șocat țara central-europeană pașnică, unde violențele în masă sunt extrem de rare. În pofida frigului și a ploii persistente, sute de persoane au continuat să se adune la memorialurile provizorii din întreaga țară. Mii de oameni, inclusiv președintele Petr Pavel și alți politicieni de seamă din Cehia, au umplut imensa catedrală gotică St. Vitus, unde arhiepiscopul Pragăi a oficiat o slujbă în memoria victimelor.

Piațele de Crăciun celebre din oraș au fost închise și evenimentele sportive au fost anulate sâmbătă. Prietenele Francisca Torres din Chile și Mari Takata din Japonia, ambele studente la Bristol, au venit să viziteze piețele de Crăciun din Praga și să se bucure de atmosfera festivă.

Împușcătura a avut loc într-o zonă turistică aglomerată la un minut de mers pe jos de Piața Veche din orașul istoric. Trăgătorul, un student în vârstă de 24 de ani, a deschis focul în interiorul clădirii facultății, trimițând studenți și profesori pe acoperiș. În timpul furtunii de trageri, care a durat aproximativ 20 de minute, trăgătorul a ucis 14 persoane și a rănit 25 înainte de a-și îndrepta arma spre el însuși. Unul dintre victime a murit după ce a căzut de pe un balcon.

Polițiștii au sosit în câteva minute pentru că îl căutaseră pe trăgător la un campus din apropiere. Șefa poliției din Praga, Petr Matějček, a declarat ulterior faptul că agenții săi fuseseră avertizați de o prietenă a trăgătorului căreia îi fusese trimis un “mesaj de sinucidere” afirmând că intenționa să-și încheie viața. După ce au găsit tatăl tânărului mort în casa familiei la vest de Praga, polițiștii s-au grăbit la campusul la care el ar fi trebuit să participe la o prelegere și au dispus evacuarea. Cu toate acestea, trăgătorul a ales să deschidă focul la un alt campus din centrul orașului.

Crima cu arme de foc este relativ rară în Republica Cehă, dar eforturile țării de a relaxa legile privind armele de foc au făcut-o să fie în afara normei. Este singura țară europeană în care cetățenii au dreptul legal de a purta arme, cu condiția să treacă mai întâi o serie de teste pentru a-și demonstra competența.

Printre victime se numără și studenta de prim an, dansatoare și jurnalist aspirantă Lucie Špindlerová. Colegii săi de la ziarul zilnic din Praga, Lidové Noviny, au scris: „De fiecare dată când venise în redacție, o luminase cu zâmbetul ei, atitudinea sa pozitivă și abordarea lui de la viață care ne ridica moralul și îmbunătățea dispoziția.”

Sursa: https://www.theguardian.com/world/2023/dec/23/she-lifted-our-spirits-czechs-remember-victims-of-mass-shooting-as-nation-holds-day-of-mourning

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.