miercuri, aprilie 23, 2025
spot_imgspot_img

Latest Posts

ADN-ul de caracatiţă oferă indicii despre topirea calotei glaciare din Antarctica acum 120.000 de ani » Tehnologie și știință


Un studiu care a analizat ADN-ul de caracatiţă a scos la iveală dezintegrarea unei calote glaciare în urmă cu 120.000 de ani la temperaturi similare cu cele din prezent, relatează DPA vineri.

O echipă de cercetători din Australia şi Noua Zeelandă a comparat profiluri genetice ale unei specii de caracatiţă (Pareledone turqueti) care trăieşte în apele mărilor Weddell, Amundsen şi Ross din Oceanul Antarctic şi au descoperit conectivitate genetică care datează de la cea mai recentă interglaciaţiune – o perioadă cuprinsă între 130.000 şi 115.000 de ani în urmă, caracterizată de un climat mai cald decât cel de azi, de un nivel mai ridicat al apelor mării şi de banchize cu dimensiuni mai mici.

Potrivit studiului, publicat joi în revista Science, descoperirile contribuie la lămurirea unei dileme dezbătute de multă vreme şi care se referă la posibilitatea ca Stratul de gheaţă din Antarctica de Vest (WAIS) să se fi dezintegrat în acea perioadă.

”Această conectivitate genetică ar fi posibilă doar în contextul dezintegrării complete a WAIS în timpul ultimei perioade interglaciare, deschizând căile maritime care leagă mările cunoscute în prezent sub denumirea Weddell, Amundsen şi Ross”, a declarat Jan Strugnell, de la Universitatea James Cook din Australia, conducătoarea studiului, într-o declaraţie publicată vineri.

Citește și ADN-ul unei femei preistorice găsit pe un pandantiv cu dinte de cerb

”Astfel caracatiţele s-ar fi putut deplasa de-a lungul strâmtorilor deschise şi ar fi făcut schimb de material genetic, observabil în ADN-ul populaţiilor de azi”, a spus cercetătoarea postdoctorală Sally Lau.

Potrivit lui Strugnell, ultima perioadă interglaciară a fost caracterizată de ”temperaturi globale medii cu 0,5-1,5 (grade Celsius) mai mari decât în timpurile preindustriale, iar nivelul mării globale era cu 5-10 metri mai ridicat decât în ziua de azi”.

”WAIS este important pentru că este cel mai mare contributor din prezent la creşterea nivelului global al mării. Un colaps complet ar putea înălţa nivelul mării cu 3 până la 5 metri”, a spus ea.

”Înţelegerea configurărilor WAIS din trecutul recent, când…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.