vineri, iulie 19, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Columbia ar putea obține miliarde de dolari dintr-o navă scufundată acum peste 300 de ani

Columbia ar putea obține miliarde de dolari dintr-o navă scufundată acum peste 300 de ani


Guvernul columbian plănuiește să recupereze comoara din galionul San Jose, scufundat în 1708 în apropierea portului Cartagena. Nimeni nu știe precis ce se ascunde la bordul navei, dar estimările ajung și la 20 de miliarde de dolari.

Galionul San Jose, o navă spaniolă scufundată acum peste 300 de ani în urma unei bătălii navale cu flota britanică, a fost poreclit ”Sfântul Graal al epavelor”, scrie AP. Resturile navei au fost localizare în 2015, iar guvernul columbian se străduiește de atunci să recupereze comorile de la bordul său. Ar putea fi vorba, printre altele, de milioane de monede de aur și de peste lăzi pline cu pietre prețioase.

Nimeni nu știe care este valoarea tezaurului din epava galionului spaniol. De-a lungul timpului, aceasta a fost estimată la 1,5 miliarde de dolari, apoi la 10 miliarde, iar mai recent, la 20 de miliarde de dolari. Dacă această ultimă sumă este corectă, comorile de pe San Jose ar reprezenta peste 5,5% din PIB-ul Columbiei în 2023. De asemenea, ar depăși PIB-ul unei mici economii, cum e cea a Republicii Moldova (16 miliarde în 2023, potrivit estimărilor FMI).

Juan David Correa, ministrul columbian al Culturii, spune că se va încerca ridicarea la suprafață a epavei în aprilie-mai 2024. Planul este însă controversat: UNESCO cere autorităților de la Bogota să nu exploateze comercial galionul, care face parte din patrimoniul cultural mondial. Doar că există o mică problemă: Columbia nu a semnat convenția UNESCO privind patrimoniul submarin și deci nu se supune prevederilor ei.

Guvenul spaniol invocă și el drepturi asupra epavei, care naviga sub pavilion spaniol la momentul…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.wall-street.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.