vineri, iulie 19, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Grecia: Opera de artă feministă a Georgiei Lale retrasă de Ministerul de Externe

Grecia: Opera de artă feministă a Georgiei Lale retrasă de Ministerul de Externe


Ministrul grec de Externe, George Gerapetritis, s-a confruntat miercuri cu un val de critici după ce a decis să retragă o operă de artă care evocă, sub forma unui drapel grec de culoare roz, violenţele săvârşite împotriva femeilor, precum şi feminicidele, cu prilejul unei expoziţii găzduite de consulatul grec din New York, informează AFP.

”Creaţia mea ‘Steag’ a fost cenzurată de ministrul grec pentru Afaceri Externe”, a scris pe pagina sa de internet Georgia Lale, o artistă greco-mexicană, explicând că operele sale abordează feminicidele şi violenţa domestică.

Compusă din cearşafuri de pat oferite de femei din Grecia, opera constă într-un drapel grec alcătuit din fâşii roz şi roşii în locul culorilor tradiţionale albastru şi alb.

Şeful diplomaţiei a explicat că opera ”nu a fost expusă într-un muzeu sau o galerie, ci în consulatul grec, nucleul dur al statului”, care trebuie să păstreze ”neutralitatea spaţiului” şi ”integralitatea” simbolurilor naţionale.

”Susţin toate formele libertăţii de exprimare şi, evident, mesajul împotriva violenţei sexiste, dar consulatul (…) trebuie să asigure neutralitatea”, a insistat el miercuri, într-o declaraţie pentru postul de radio Skai.

Extrema dreaptă a criticat duminică creaţia realizată de Georgia Lale.

Citește și Grecia discută cu Marea Britanie returnarea sculpturilor din Partenon

Într-o ţară sensibilă la problema identităţii naţionale, Dimitris Natsios, liderul partidului naţionalist grec Niki, a deplâns faptul că drapelul grec a devenit ”o cârpă” în această operă.

Vernisată pe 15 decembrie, expoziţia artistei, care includea de asemenea un al al doilea tablou, ”o pânză ilustrând 22 de locuinţe unde au fost săvârşite feminicide în Grecia în 2022” , a fost anulată definitiv.

Potrivit unui raport oficial recent, 24 de feminicide au fost înregistrate în 2022 în Grecia, unde mai multe cazuri au fost mediatizate pe larg în ultimele luni, de patru ori mai multe decât în 2012.

Pe reţelele de socializare, retragerea operei ”Steag” a stârnit numeroase critici, în special din rândul mişcărilor feministe, dar şi din interiorul guvernului…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.