sâmbătă, iulie 13, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Președintele polonez jură să vetoze proiectul de lege privind cheltuielile într-un conflict masiv cu noul guvern.

Președintele polonez jură să vetoze proiectul de lege privind cheltuielile într-un conflict masiv cu noul guvern.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că va veta proiectul amendat de buget pentru anul 2024 propus de guvern și va propune propriul său proiect, într-o provocare la adresa noului prim-ministru Donald Tusk. Motivele invocate de Duda pentru blocarea proiectului se referă la finanțarea media publică și încălcarea flagrantă a constituției.

În contextul pierderii de putere a partidului Lege și Justiție (PiS) după alegerile parlamentare din 15 octombrie, noul guvern al Poloniei a luat măsuri pentru preluarea controlului televiziunii, radio-ului și agenției de știri publice. Acest fapt a condus la concedierea conducerii televiziunii publice TVP, Radio Polonez și Agenția de presă poloneză (PAP).

În replică, Duda a anunțat că imediat după Crăciun va propune propriul său proiect de buget în parlament, care include creșteri salariale pentru profesori și alte cheltuieli planificate. Această mișcare a fost numită “absurdă” de către Jan Grabiec, șeful cancelariei prim-ministrului, argumentând că președintele nu are competența de a depune un astfel de proiect.

Conflictele dintre noul guvern condus de Tusk și președinte, care încă poate veta legislația, au început să se accentueze, iar această luptă se încadrează într-un conflict mai larg. Parlamentul a instituit comisii speciale pentru a investiga abuzurile trecute, iar Tusk a numit noi șefi pentru principalele agenții de informații și securitate, acuzate de sprijinirea PiS și de spionaj împotriva opozanților partidului.

Clanul asupra mediai publică și a bugetului face parte din această luptă, iar guvernul Tusk încearcă să reducă PiS de la sursele sale de putere politică și financiară.

Sursa: https://www.politico.eu/article/poland-andrzej-duda-vow-veto-budget-propose-his-own/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.