Pe fondul rapoartelor neîncetate de distrugere, al pierderilor imense de vieţi omeneşti şi a crizei umanitare din Gaza, războiul dintre Israel şi Hamas continuă să devasteze bogatul patrimoniu cultural al micii exclave. Istoria Gaza, a cărei mare parte nu a fost încă descoperită, se întinde pe parcursul a numeroase civilizaţii, printre care egiptenii, filistenii, babilonienii, grecii, romanii şi bizantinii. După secolul al VII-lea, a fost condusă de diferite dinastii islamice, iar din secolul al XVI-lea şi până la ocupaţia britanică din 1917, de către Imperiul Otoman. Potrivit Ministerului palestinian al Turismului şi Antichităţilor, în Gaza există peste 130 de situri istorice înregistrate, cu excepţia caselor istorice. Trei situri din Gaza se află provizoriu pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, informează The Art Newspaper.
Vizitele de specialitate sunt imposibile
Ministerul încearcă să evalueze amploarea daunelor aduse patrimoniului din Gaza, dar condiţiile de pe teren fac imposibilă vizitarea personală a siturilor de către specialişti, a declarat Jehad Yasin, directorul general al departamentului de săpături şi muzee. „Oamenii nu se pot deplasa de la un loc la altul, astfel încât este încă dificil să obţinem informaţii”, spune el, dar ministerul monitorizează îndeaproape imaginile de la ştiri şi primeşte rapoarte de la contactele sale de la faţa locului acolo unde este posibil.
Un ONG cu sediul în Spania, Heritage for Peace (Patrimoniu pentru pace), a publicat un raport preliminar la 7 noiembrie, care a enumerat 104 situri istorice ca fiind deteriorate sau distruse. De atunci, au apărut şi alte cazuri de distrugere.
Filiala palestiniană a Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (Icomos) a publicat un raport preliminar privind daunele la 6 decembrie, compilând informaţii de la autorităţile palestiniene şi de la colegii de pe teren din Gaza.
Raportul Icomos Palestina confirmă distrugerea completă sau parţială a nouă situri de patrimoniu din Gaza. Cu toate acestea, preşedintele filialei, Shireen Allan, afirmă că daunele sunt probabil mult mai mari decât în aceste cazuri. „Standardele noastre pentru…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com