Anul 2023 este setat să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. Cu 2024 se așteaptă să fie și mai cald, Europa este pregătită pentru ce urmează?
2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată. Datele lansate de Serviciul de Schimbări Climatice Copernicus al UE (C3S) mai devreme în acest an au dezvăluit că fiecare lună de la iunie până în noiembrie a înregistrat recorduri mondiale de căldură.
Folosind dovezi fizice precum gheața polară și inelele copacilor pentru a reconstrui înregistrările de temperatură, oamenii de știință au arătat de asemenea că 2023 probabil va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani.
În contextul în care gazele cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili continuă să se acumuleze în atmosferă, oamenii de știință C3S avertizează că temperatura va continua să crească – odată cu riscul de valuri de căldură și secetă letale.
Multe orașe care sunt susceptibile la valuri de căldură extremă au dezvoltat planuri de răspuns de urgență pentru a proteja publicul. Dar experții avertizează că aceste măsuri ar putea să nu fie suficiente într-o lume care înregistrează în mod constant recorduri de căldură și adâncind inegalitățile.
O întrebare importantă este: cum se pregătește Europa pentru un viitor tot mai fierbinte? Multe orașe și țări din Europa au adoptat măsuri pentru a avertiza și proteja publicul în condiții meteorologice extreme.
De exemplu, Franța a lansat un sistem de avertizare la căldură în urma unei perioade îndelungate de caniculă în 2003, care s-a estimat că a cauzat 15.000 de decese. Sistemul include anunțuri publice care îndeamnă oamenii să se hidrateze. Mai devreme în acest an, Germania a lansat o nouă campanie împotriva deceselor cauzate de valuri de căldură, care s-a inspirat din experiența Franței.
O altă inițiativă simplă a fost propusă la Barcelona, Spania: vopsirea acoperișurilor în alb pentru a reflecta soarele arzător. Clădirile însele sunt de asemenea afectate de extremele meteorologice. De exemplu, în Londra, UK, seceta și căldura prelungită provoacă fisuri și înclinare la clădirile istorice, evidențiind necesitatea unei modernizări care să țină cont de temperaturile extreme.
Pe măsură ce temperaturile cresc, orele de lucru ar putea fi ajustate pentru a proteja angajații de temperaturile letale. Spania și-a făcut deja mutările pentru a interzice munca în aer liber în perioade de căldură extremă.ADVERTISEMENT
În India, după o valoare puternică de căldură în 2010, cu temperaturi de peste 48°C, care a condus la moartea a peste 1300 de persoane în orașul Ahmedabad, autoritățile locale au un plan de acțiune la căldură pentru a crește conștientizarea în populația locală și personalul medical.
Urmând o valoare puternică de căldură de o săptămână, care a atins 41°C și a ucis mai mult de 700 de persoane în 1995 la Chicago, SUA, orașul a dezvoltat planuri de răspuns de urgență la căldură. Acestea includ o acțiune masivă pentru a avertiza publicul prin sms și email și apoi conecta persoanele cele mai vulnerabile la ajutorul de care ar putea avea nevoie.ADVERTISEMENTCitiți mai mult ↑
Sursa: https://www.euronews.com/green/2023/12/29/no-city-is-truly-prepared-for-the-heatwaves-that-lay-ahead-heres-what-can-be-done-about-it