marți, ianuarie 21, 2025
spot_imgspot_img

Latest Posts

Descoperire epică în Marea Neagră a geologilor. În momentul identificării a fost primul din lume de acest gen


România are ieșire la Marea Negară, iar în fiecare an românii iau cu asalt litoralul. Însă, puțin sunt cei care știu că Marea Neagră este una dintre cele mai interesante și unice întinderi de apă. Mai mult, aici, în anul 2010 s-a făcut o descoperire extraordinară, prima din lume de acest gen. Despre ce este vorba?

Marea Neagră, cea la care are ieșire și țara noastră, este una dintre marile mări ale lumii și este unică din anumite puncte de vedere. Iar în anul 2010, un om de știință a făcut o descoperire interesantă, unică la acea vreme. Cât de „specială” este Marea Neagră?

(CITEȘTE ȘI: FENOMEN SPECTACULOS PE CERUL ROMÂNIEI, ÎN A DOUA ZI DE CRĂCIUN! OAMENILOR DIN MAI MULTE ORAŞE NU LE-A VENIT SĂ CREADĂ CÂND AU VĂZUT ASTA)

Descoperire epică în Marea Neagră

Marea Neagră este marea situată la extremitatea de sud-est a Europei. Se învecinează cu Ucraina la nord, Rusia la nord-est, Georgia la est, Turcia la sud și Bulgaria și România la vest. Marea Neagră are o formă aproximativ ovală și ocupă un bazin situat strategic la extremitatea de sud-est a Europei, dar conectat la apele îndepărtate ale Oceanului Atlantic , Marea Marmara, Dardanele, Marea Egee și Marea Mediterană.

În anul 2010, Marea Neagră capta atenția geologilor și o descoperire unică, la acea vreme, se făcea. Mai exact, în urmă cu 13 ani, un om de știință descoperea că un râu submarin uriaș curge sub ea.

Concret, atunci s-a aflat că un curent de apă salină curge din Marea Mediterană, prin strâmtoarea Bosfor și de-a lungul fundului mării Mării Negre. Deși de atunci au fost descoperite și alte râuri submarine, acesta a fost primul din lume.

Curiozități despre Marea Neagră

Marea Neagră este, din punct de vedere hidrologic, un rest al Mării Sarmatice și prezintă o serie de aspecte unice în lume:

  • ape salmastre – în medie 16-18 grame de sare pe litru față de 34-37 în alte mări și oceane,
  • stratificare între apele de suprafață oxigenate și cele adânci anoxice (fenomen denumit euxinism),
  • limane la gurile fluviale,
  • floră și faună cu multe specii-relicve.

De asemenea, Marea Neagră este cel mai mare bazin meromictic din lume. Un lac meromictic este unul care are straturi de apă care nu se amestecă între ele. Lacurile holomictice obișnuite, pe de altă parte, experimentează cel puțin o perioadă pe an în care apele de…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.cancan.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.