vineri, mai 24, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Oricare ar fi decizia Americii, Europa trebuie să sprijine Ucraina – POLITICO

Comentariile lui Macron vin pe măsură ce națiunile europene se confruntă cu consecințele iminente ale unui posibil retur al lui Donald Trump la Casa Albă, cu fostul președinte NATO-sceptic pe cale să câștige nominalizarea republicană. În SUA, ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina este, de asemenea, blocat în Congres, cu parlamentarii republicani reticenți să continue finanțarea Kievului. Ucraina a împins invazia în toată regula a președintelui rus Vladimir Putin de aproape doi ani acum.

“Este un moment decisiv și de testare pentru Europa. Trebuie să fim pregătiți să acționăm pentru a apăra și susține Ucraina, oricare ar fi consecințele și orice ar decide America,” a spus Macron în timpul unui discurs la Academia Militară Karlberg din Suedia.

Înainte de un summit european cheie săptămâna aceasta, focusat pe Ucraina, Macron a spus și că UE va trebui să “accelereze amploarea” sprijinului său, dat fiind că costurile “unei victorii ruse sunt prea mari pentru toți noi”.

Liderii UE speră să fie de acord cu un pachet de ajutor de 50 miliarde de euro pentru Ucraina la un summit al Consiliului European care va avea loc joi, dar există temeri că prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, va folosi veto-ul său pentru a bloca fondurile pentru Kiev.

Macron se află în prezent într-o vizită de două zile în Suedia pentru a discuta despre parteneriate în domenii de la energie la apărare. Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, și omologul său suedez, Pål Jonson, sunt așteptați să semneze scrisori de intenție cu privire la sistemele de apărare aeriană și supraveghere aeriană.

Franța și Suedia se numără printre puținele țări europene cu o industrie largă de apărare care poate produce propriile avioane de vânătoare – Rafaleul Franței de către Dassault Aviation și Gripenul JAS 39 al Suediei, făcut de Saab.

“Amândouă avem un model foarte puternic în ceea ce privește producția”, a spus Macron publicului prezent, enumerând echipamente, arme, rachete și muniții. Cyber și spațiul, a adăugat el, sunt “clar două domenii de conflictualitate pentru viitor, unde este mult de făcut împreună”.

Parteneriatul dintre armatele franceză și belgiană – denumit CaMo – este un model care ar putea fi replicat între Franța și Suedia, a adăugat Macron.

Sursa: https://www.politico.eu/article/europe-must-defend-ukraine-whatever-america-decides/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.