Tensiunile s-au intensificat în septembrie când Azerbaidjanul a declanșat o ofensivă pentru a recuceri regiunea separatistă Nagorno-Karabah, susținută de Erevan, provocând astfel un exod al celor 100.000 de armeni. Moscova a trimis o forță de menținere a păcii în regiune, care și-a abandonat pozițiile înainte de asalt.
Cu câteva zile înainte, Pashinyan a declarat pentru POLITICO că misiunea Moscovei a eșuat și “în urma evenimentelor din Ucraina, capacitățile Rusiei s-au schimbat”, făcând-o mai puțin dispusă sau capabilă să-și apere partenerii. Armenia, a adăugat el, lucrează acum cu UE și SUA pentru a efectua o serie de reforme democratice și pentru a-și consolida democrația.
Ultimele comentarii ale prim-ministrului vin în timp ce ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, vizitează Armenia vineri pentru a anunța un pachet de noi contracte de armament, care se așteaptă să includă echipamente radar și ochelari de vedere pe timp de noapte.
Cu toate acestea, Armenia, în ciuda gazduirii unei misiuni de frontieră a UE, are mii de trupe rusești staționate în țară și frontierele sunt controlate de forțele sale de securitate. În timp ce Pashinyan a sugerat anterior că acele aranjamente cu Rusia ar putea fi încheiate, el a avertizat că “aceasta este o oglindă legală-contractuală complet diferită față de aderarea Armeniei la CSTO.”
Sursa: https://www.politico.eu/article/putins-military-alliance-loses-a-member/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication