vineri, mai 24, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Țăranul Geto-Dac care a ajuns împăratul Romei. Povestea văcarului care a scris istorie. Ce plan măreț avea


Un fost împărat al Romei era un țăran geto-dac, pe nume Galerius, care a reușit să obțină puterea unuia dintre cele mai mari imperii ale vremurilor. La vremea respectivă, nimeni nu se aștepta ca acest tânăr să ajungă vreodată împărat. El provenea dintr-o familie săracă, tatăl lui fiind la rândul său dac și se ocupa cu agricultura. Galerius era un simplu văcar, scrie adevărul.ro. 

Împăratul roman Galerius Foto: Wikipedia

Împăratul roman Galerius Foto: Wikipedia

Galerius era un simplu văcar 

Galerius avea origini dacice datorită faptului că mama sa, Romula, trecea în anul 245 d.Hr. Dunărea, în Moesia pentru a fugi de invazia carpilor, potrivit autorului latin Lactantiu în „De mortibus persecutorum”. „În această fiară sălbatică clocotea o barbarie nativă şi o sălbăticie străină sângelui roman; şi nici nu este de mirare, fiindcă mama sa a fost născută dincolo de Dunăre şi a fost obligată de o incursiune a carpilor să treacă fluviul şi să caute refugiu în Noua Dacie”, scria Lactantiu.

image

Cum a ajuns în apropierea împăraților romani

Galerius s-a înrolat în armata romană în timpul împăratului Aurelian, în jurul anului 270 d.Hr. Datorită priceperii sale în arme, a urcat rapid în ierarhia militară. Pentru că deținea calități excepționale, Galerius ajunge în apropierea împăraților romani.

Dioclețian, împărat al Romei în anul 284 d.Hr. l-a remarcat rapid pe Galerius, devenind astfel comandant al gărzii personale a împăratului, având titlul de prefect al pretoriului. Dacul reușește să îi câștige încrederea împăratului, ajungând administrator de provincie, fiind vorba despre Scythia Minor.

Cea ma însemnată victorie 

În această zonă, Galerius a purtat nenumărate lupte, iar în anul 293 d.Hr. el este trimis să reprime răscoala din Egipt. După numeroasele victorii obținute, el primește titulaturile de Thebaicus și Aegypticus. Cu toate acestea, cea mai însemnată victorie va fi cea din Persia, împotriva sassnizilor.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “click.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.