Nutriționistul arădean Luminița Catană vorbește pentru „Adevărul” despre colesterol. Este unul dintre cele mai auzite cuvinte când vine vorba despre afecțiunile cardiovasculare în mod special.
O parte din colesterol se găsește în jurul ficatului FOTO arhivă Adevărul
Specialista în nutriție Luminița Catană spune că toată lumea se luptă să aibă colesterolul în limite fiziologice.
„Eu, ca nutriționist, consider că este important să cunoaștem detalii și atunci vom avea mai multă
grijă. De fapt aceste sfaturi au menirea să conștientizeze cât de importantă
este sănătatea, să reducă suferința și costurile unor boli prin informare,
cunoaștere, educare și prevenție. Colesterolul este un lipid insolubil în apă,
având la bază un sterol, se găsește în sânge și identificat în membrana
celulelor organismului. Este parte din
membrana ce se găsește în jurul ficatului, măduvei spinării, creierului și
altor țesuturi. De aceea organismul nostru nu poate funcționa fără colesterol”,
spune Luminița.
O parte din acest colesterol este sintetizat în
ficat, iar ce rămâne în exces se depune pe vasele de sânge. Într-o cantitate prea
mare aduce diferite afecțiuni, cea mai cunoscută fiind arterioscleroza – ce crește
semnificativ riscul de infarct de miocard și accidente vasculare cerebrale,
oculare.
Date științiifice
Numeroase procese biochimice din organism au ca
precursor colesterolul și este vital. A fost pentru prima data identificat în anul 1784 în
calculi formați din colesterol (cunoscute sub denumirea populară de „pietre la
fiere“).
Astfel, 80% din celule au la bază colesterolul
sanguin, care este la rândul lui format din două feluri de lipide: LDL (engl – low density lipoprotein), acele lipoproteine cu
densitate mică, denumite și „colesterol rău”, și HDL (engl – high density
lipoprotein), acele lipoproteine cu densitate mare, așa-numitul „colesterol bun“.
Ambele fracții de colesterol datorează denumirile
acestea în funcție de tipul de proteine care transporta moleculele de
colesterol.
„Colesterolul are multe roluri importante în
organism: este indispensabil în structura celulară, cu rol esențial în creșterea,
dezvoltarea, repararea și cicatrizarea țesuturilor; duce la sinteza hormonilor steroizi –
cortizol, aldosteron și hormoni sexuali; participă la sinteza vitaminei D,
implicată în metabolismul calciului; provine din alimentele de origine animală
(carne și preparate din carne, pește, fructe de mare, lactate, ouă iar restul
se sintetizează la nivel de ficat”, spune Luminița Catană.
Cele mai frecvente situații care duc la creșterea
colesterolului în sânge sunt: sedentarismul; alimentația bogată în grăsimi
animale și cele de tip „trans“ – margarine, aluaturi congelate, patiserii,
prăjituri din comerț; fumatul în special, ereditatea (dislipidemii în familie). Vârsta – bărbați peste 45 ani, femei peste 55
ani.
Remedii naturiste
Luminița Catană spune că desigur un mod de viață
sănătos influențează în mod direct nivelul de colesterol. Acesta implică mișcare
fizică, odihnă, recuperare, hidratare corectă și alimentație sănătoasă.
„Aici vorbim despre mese regulate, bogate în legume
și fibre, fără fast food. Suplimente adecvate – Omega 3 în mod special, dar și
verificat mereu nivelul de vitamina D. Magneziul este de asemenea important și vitaminele B. Evitarea fumatului sau măcar reducerea numărului de țigări și
echilibrul în viața de zi cu zi”, adaugă nutriționistul.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii