sâmbătă, iulie 13, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Cum să votezi la alegerile din UE ca expat în Bruxelles – POLITICO

Cum să votezi la alegerile din UE ca expat în Bruxelles – POLITICO

Am fost înregistrat la ultimele alegeri din UE, trebuie să mă înregistrez din nou?

Nu, dacă ai aplicat să te afli pe lista electorală în trecut (de exemplu, înainte de alegerile din UE din 2019) și cererea ta a fost aprobată, ești înregistrat automat ca alegător pentru toate alegerile europene viitoare.

Pot vota în Bruxelles și apoi să merg în țara mea de origine să votez acolo?

Nu, atunci când te înregistrezi ca alegător pentru alegerile din UE în Belgia, renunți la posibilitatea de a vota în alt stat membru al UE. Deci, dacă pleci vreodată din Belgia, trebuie să îți amintești să îți retragi înregistrarea înainte de a pleca.

Cererea mea a fost aprobată, ce fac acum?

Felicitări! Cu excepția cazului în care deja ești pasionat de politica belgiană, ai acum aproximativ două luni pentru a decide pentru cine să votezi. Alegătorii din Belgia vor alege 22 de eurodeputați în 2024, iar tu poți vota doar pentru o singură parte de pe listă.

Unde pot vota?

Fiecare municipalitate ar trebui să aibă cel puțin un secție de votare. Puteți găsi lista aici.

Cum îmi exprim votul?

Poți vota în două moduri diferite. Dacă ești de acord cu ordinea listei partidului ales, votează pur și simplu în căsuța de deasupra listei (acest lucru se numește votul pe listă blocată). Dacă dorești să schimbi ordinea candidaților, votează în căsuța situată lângă numele unuia sau mai multor candidați (aceasta se numește vot preferențial). Ai grijă: dacă votezi în alt mod, votul tău nu va fi valid.

Cine poate primi votul meu?

Termenul limită pentru înregistrarea partidelor politice sau a individualelor este cu 57 de zile înainte de ziua alegerilor. Partidele pentru care poți vota vor fi publicate aici după termenul limită.

Pot vota electronic?

Tehnic vorbind, da: însă s-ar putea să nu însemne ceea ce crezi. Tot trebuie să mergi la municipalitate și să votezi folosind un computer în spatele unui cort. Odată ce ai luat o decizie, mașina de vot va tipări un cod QR pe care îl vei da administratorului de vot. Poți verifica pe site-ul dacă municipalitatea ta permite votul electronic, dar ar trebui să permită toate. Primăria Bruxellesului va organiza sesiuni de demonstrații de vot electronic în luna mai.

Poate altcineva vota în locul meu?

Da, Belgia permite votul prin procură, ceea ce poate fi util dacă studiezi în străinătate, ești bolnav sau ai o dizabilitate. Există însă condiții de îndeplinit – de exemplu, un procurator pentru un cetățean al UE poate fi doar un cetățean belgian. Mai multe informații.

Site-ul brussels.commissioner a publicat un set de întrebări frecvente la care ai putea să ai întrebări despre alegerile.

Sursa: https://www.politico.eu/article/how-to-vote-european-parliament-election-june-2024-brussels-belgium-expat/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.