Combaterea inflației prin majorarea dobânzilor este ca administrarea de antibiotice. Cel mai rău lucru pe care un pacient îl poate face când doctorul îi prescrie o cură de antibiotice este să ia doar jumătate din tratament, iar apoi să renunțe la administrarea lui, pentru că se simte mai bine. În general, este o rețetă pentru reîmbolnăvire. Boala se întoarce și tinde să fie și mai greu de învins a doua oară.
Cu o inflație record în UE, toate indiciile arată că în România e mult prea devreme să vorbim de reduceri ale ratei dobânzii cheie, așa cum se întâmplă deja în alte țări.
Nu e singura problemă. Dacă economia României va crește în 2024 cu un ritm sub cel țintit de Guvern (+3,4%), anul post-electoral ar putea aduce majorări semnificative de taxe și impozite. De ce? Pentru că România s-a angajat în fața tuturor partenerilor externi, adică în fața Comisiei Europene, a creditorilor și a agențiilor de rating, să își reducă deficitul bugetar.
Deși această corecție a deficitului excesiv trebuia finalizată în acest an, conform acordului PNRR semnat cu Comisia Europeană, România a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,7%, în…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “panorama.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com