Leonardo Badea: Peste 80% din gazele cu efect de seră ale României sunt produse de economie. În ultimele decenii România şi-a scăzut emisiile de gaze cu efect de seră.
Eurostat şi baza de date EDGAR arată că România își redusese deja nivelul net al emisiilor de gaze cu efect de seră la aproape jumătate, în anul 2000, față de nivelul din 1990.
Leonardo Badea: Peste 80% din gazele cu efect de seră sunt produse de economia României
Viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, spune că aceasta s-a întâmplat “în mare parte și ca urmare a schimbărilor structurale ale economiei din perioada post-comunistă (de exemplu, reducerea semnificativă a activității industriei grele și a utilizării cărbunelui)”.
În anul 2021, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale României reprezentau, conform Eurostat, doar 29% din cele din anul 1990. Dar îndeplinirea obiectivelor climatice vine la pachet o serie de provocări, precum decarbonizarea sistemului energetic, în ansamblul său.
Principalii piloni sunt eficiența energetică, electrificarea industrială, combustibilii, materiile prime și sursele de energie cu emisii scăzute de carbon, captarea, utilizarea și stocarea CO2.
Citeşte şi: Cum a crescut gradul de educație financiară în România
Cu alte cuvinte, pentru a ne îndrepta către o economie mai ecologică și mai competitivă, cu emisii reduse de carbon, care să utilizeze eficient resursele și să fie cât mai rezistentă la riscurile pe care le presupun schimbările climatice, trebuie să crească eficiența energetică și sectoarele economice să reducă nivelurile emisiilor de gaze cu efect de seră.
“82% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt generate de activitatea economică, restul de 18% fiind produse de gospodării. Prin urmare, tranziția verde va avea efecte atât asupra populației, cât și asupra economiei”, spune Badea.
Toate sectoarele economice vor intra sub incidența decarbonizării, însă, în condițiile în care principalul generator de emisii de gaze cu efect de seră este sectorul energetic și al combustibililor, tranziția energetică joacă un rol major.
Citeşte şi: Integrarea europeană a Republicii Moldova este legată de eforturile bănci centrale de la Chişinău
Pe lângă sectorul energetic, alte domenii care generează niveluri semnificative de emisii de gaze cu efect de seră sunt Agricultura, procesele industriale și tratarea apelor și deșeurilor.
Pentru atingerea țintelor climatice, sunt necesare mecanisme care să contribuie la creșterea rezilienței și a capacității de adaptare la pericolele legate de schimbările climatice, la nivelul întregii economii a României.
Decarbonizarea sectoarelor economice este un proces complex, care presupune investiții substanțiale și un set de acțiuni și instrumente de politică, ce trebuie să țină cont de specificul economiei, explică oficialul BNR.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “newsweek.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii