sâmbătă, iulie 13, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Oficiul britanic de externe ține discuții secrete cu grupul paramilitar RSF din Sudan | Dezvoltare globală

Oficiul britanic de externe ține discuții secrete cu grupul paramilitar RSF din Sudan | Dezvoltare globală

Funcționarii Foreign Office țin discuții secrete cu grupul paramilitar care duce de un an o campanie de curățire etnică în Sudan. Vestea că guvernul britanic și Forțele de Suport Rapid (RSF) sunt implicate în negocieri clandestine a provocat avertismente că astfel de discuții risk legitimând militia notorie, care continuă să comită multiple crime de război, afectând și credibilitatea morală a Marii Britanii în regiune. Un grup pentru drepturile omului a descris disponibilitatea Marii Britanii de a negocia cu RSF drept “șocantă”.

Conflitul dintre RSF și forțele militare ale Sudanului a atins un an la sfârșitul acestei săptămâni. Au apărut lupte în capitala Sudanului, Khartoum, pe 15 aprilie 2023, în contextul unei lupte de putere între cele două principale facțiuni ale regimului militar care s-a transformat în violență mortală. Un grup de militanți paramilitari cunoscuți sub numele de Rapid Support Forces (RSF), condus de fostul general de război Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, luptă împotriva forțelor armate sudaneze care rămân în mare parte loiale generalului Abdel Fattah al-Burhan, actualul lider de facto al țării.

Conflictele din Sudan au determinat cea mai gravă criză umanitară din ultima perioadă, afectând milioane de oameni care trăiesc în sărăcie și insecuritate alimentară. Peste 8 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării și peste frontierele Sudanului, cu aproape 2 milioane de refugiați care au fugit în țările vecine.

Oficialii Foreign Office au declarat că negocierile au ca scop creșterea accesului la ajutoare umanitare și oprirea conflictelor armate, însă aceste discuții cu reprezentanții RSF au stârnit semnale de alarmă din partea organizațiilor pentru drepturile omului care denunță violențele și atrocitățile fără precedent comise de militia. Profesorii universitari și activiști susțin că abordarea pragmatică a dialogului cu RSF nu a condus niciodată la soluționarea conflictelor din Sudan și că este necesar un efort mai mare pentru asigurarea protecției populației vulnerabile și stoparea războiului.

Sursa: https://www.theguardian.com/global-development/2024/apr/15/uk-foreign-office-holding-secret-talks-with-sudans-rsf-paramilitary-group

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.