Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a acuzat Rusia de o “operațiune cu steag fals bine planificată” care pune în pericol centrala nucleară Zaporizhzhia ocupată de ruși, în timp ce cele două țări și-au adresat acuzații la Consiliul de Securitate al ONU cu privire la presupusele atacuri asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a declarat fără a atribui vina că cele trei atacuri “iresponsabile” începând cu 7 aprilie au pus lumea “periculos de aproape de un accident nuclear”.
Voldoymyr Zelenskiy a cerut aliaților să arate Ucrainei aceeași unitate pe care au arătat-o în ajutând Israelul să se apere împotriva atacurilor iraniene. Președintele ucrainean a făcut un apel pentru apărare aeriană împotriva loviturilor rusești asupra orașelor și infrastructurii. Alianțele occidentale au ezitat să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, care are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru protecție completă. Germania s-a angajat să livreze un sistem suplimentar.
În SUA, liderul Camerei deputaților, Mike Johnson, a prezentat o propunere de separare a ajutorului militar pentru Ucraina de alte asistențe acordate Israelului și Taiwanului, în loc să aprobe un proiect de lege combinat de 95 de miliarde de dolari care are deja aprobarea Senatului. Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Camerei să ridice imediat pachetul de finanțare al Senatului: “Ei trebuie să facă asta acum.” Johnson a insistat că Camera va lua în considerare săptămâna aceasta proiecte de lege separate pentru Ucraina, Israel și securitatea Indo-Pacificului.
SUa a impus sancțiuni asupra a 12 entități bieloruse și 10 persoane, acuzându-le că sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Departamentul Trezoreriei a declarat că printre entitățile vizate se numără o firmă de construcții de mașini-unelte, o companie care vinde sisteme de control pentru forțele armate bieloruse și alta care produce echipamente de comunicații radio.
Cererile de azil din partea rușilor, inclusiv a soldaților care au dezertat, au crescut de la începutul invaziei în Rusia, dar puțini obțin protecție, după cum a raportat Associated Press. În Franța, cererile de azil au crescut cu peste 50% între 2022 și 2023, ajungând la un total de aproximativ 3.400 de persoane, potrivit biroului francez care se ocupă de aceste solicitări. În 2023, Germania a primit 7.663 de aplicații de azil de la cetățenii ruși, față de 2.851 în 2022. Oficialii de patrulare a frontierei SUA au întâlnit peste 57.000 de ruși la granițele SUA în anul fiscal 2023, față de aproximativ 13.000 în anul fiscal 2021. Mediazona, un outlet media rus independent, a documentat peste 7.300 de cazuri în instanțele rusești împotriva soldaților care au dezertat din septembrie 2022; cazurile de dezertare au crescut de șase ori în 2023, a declarat AP.
Sursa: https://www.theguardian.com/world/2024/apr/16/ukraine-war-briefing-attacks-on-nuclear-plant-are-russian-false-flag-kyiv-tells-un-security-council