vineri, iulie 12, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

O agenție de spionaj din Elveția este acuzată că a urmărit sute de oameni și organizații din Europa pentru Emiratele Arabe Unite

O agenție de spionaj din Elveția este acuzată că a urmărit sute de oameni și organizații din Europa pentru Emiratele Arabe Unite



stiri romania

Cel puţin trei anchete – în Elveţia şi Franţa – îl vizează pe şeful agenției elveţiene de spionaj ALP Services, Mario Brero, acuzat de spionarea unor personalităţi europene în contul Emiratelor Arabe Unite (EAU), relatează AFP, preluată de News.ro. 

Acest scandal a izbucnit în 2023, după ce site-ul francez Mediapart a publicat o serie de articole, în parteneriat cu Consorţiul European Investigative Collaborations (EIC), în care îi acuza pe Mario Brero şi ALP Services de faptul că acţionau în favoarea spionajului EAU. 

Potrivit site-ului francez de investigaţii, ei trimiteau informaţii unui agent din spionajul EAU, difuzau informaţii care să dăuneze adversarilor EAU, publicau articole false în care atacau Qatarul şi mişcări cu legături cu „Frăția Musulmană”. 

Mişcarea „Frăția Musulmană” este desemnată de EAU şi de multe state din regiune drept o organizaţie teroristă. 

Potrivit Mediapart, agenţia privată elveţiană a trimis în perioada 2017-2020 serviciilor de informaţii de la Abu Dhabi numele a 1.000 de europeni şi a 400 de organizaţii cu presupuse legături cu Frăţia Musulmană din 18 state europene, dintre care peste 200 de persoane şi 120 de organizaţii din Franţa, pe care i-a etichetat, adesea în mod greşit, drept islamişti apropiaţi mişcării. 

În Franţa, pe această listă s-ar fi aflat, potrivit Mediapart, fostul candidat socialist în alegerile prezidenţiale franceze Benoît Hamon, viceprimarul Marsiliei Samia Ghali, o fostă senatoare, Partidul La France Insoumise (LFI) al lui Jean-Luc Mélenchon, Centrul Naţional francez de cercetare Ştiinşifică (CNRS) sau scriitoarea Rokhaya Diallo, o activistă antirasistă.  

Rokhaya Diallo a depus o plângere în august, iar două surse apropiate dosarului declarau luni pentru AFP că Parchetul de la Paris a încredinţat, în urmă cu câteva luni, o anchetă preliminară Brigăzii de reprimare a Delincvenţei Persoanelor (BRDP). 

„Justiţia trebuie să investigheze cu privire la asemenea metode. În afară de faptul că ele implică o folosire ilegală de date personale, ele o asociază în mod nedrept pe Rokhaya Diallo unei grupări (Frăţia Musulmană) cu care nu are absolut nicio legătură”, provocându-i un „prejudiciu reputaţiei” şi „hărţuire”, îşi exprimă îngrijorarea avocatul acesteia, Vincent Brengarth. 

Altă plângere a fost depusă la jumătatea lui ianuarie, la Paris, de către Mediapart şi de unul dintre jurnaliştii site-ului, declara pentru AFP site-ul de investigaţie. 

Potrivit unei surse apropiate dosarului, BRDP a fost însărcinată şi cu această plângere, care vizează, potrivit noii preşedinte a Mediapart, Carine Fouteau, „să denunţe filajul pe care-l considerăm ilicit (…) al unuia dintre jurnaliştii noştri, asimilaţi în mod greşit unei comunicări a Fraţiei Muslmane, predat astfel serviciilor secrete din EAU”. 

„Acest filaj aduce în mod necuvenit atingere securităţii şi reputaţiei sale şi a publicaţiei”, consideră ea. 

„Mediapart a furnizat Parchetului din Paris, în cadrul plângerii sale, un document intern al ALP Services care-i listează pe francezii ale căror nume au fost transmise autorităţilor din EAU”, potrivit lui Fouteau, care anunţă că site-ul „este pregătit să coopereze cu justiţia pentru a contribui la stabilirea adevărului şi a evita, indiferent de ţară, ca asemenea fapte să se repete”. 

La Créteil a fost deschisă altă anchetă preliminară, la sfârşitul lui 2023, în urma depunerii unei plângeri de către Sihem Souid, una dintre principalele lobbiyste a Qatarului în Franţa, a declarat AFP Parchetul din Créteil. 

„Am fost îngrozită să aflu că EAU au supervizat o operaţiune de destabilizare recurgând la o firmă de informaţii şi spionaj pentru a ataca, prin persoana mea, Qatarul”, a declarat AFP Souid, care a denunţat „o urmărire a vieţii (sale) private”. 

Avocatul său, Céline Astolfe, a cerut să se desemneze un judecător de instrucţie care să facă lumină „asupra comanditarilor, executanţilor şi obiectivelor” în contextul unor „practici de o violenţă şi gravitate nemaipomenită”. 

În Elveţia, altă sursă apropiată dosarului a declarat pentru AFP că Ministerul Public al Confederaţiei helvetice anchetează din decembrie cu privire la Mario Brero, o apropiată a acestuia şi ALP Services, în urma unor semnalări ale mai multor administraţii şi a unor plângeri ale islamologului Tariq Ramadan şi ministrului belgian al Climei şi Mediului Zakia Khattabi. 

Cabinetul ministrei belgiene Zakia Khattabi, contactat de AFP, a declarat că ea dezminte orice legătură cu vreo organizaţie islamistă a Frăției Musulmane şi denunţă „acuzaţii fanteziste şi mincinoase”. 

Avocatul lui Mario Brero, contactat de AFP, nu a reacţionat la momentul publicării informaților, la fel ca autorităţile EAU. 

Mario Brero a fost condamnat în 2014, în Franţa, cu privire la culegerea ilegală de informaţii despre soţul fostei patroane a grupului nuclear Areva, Anne Lauvergeon.

Editor : A.C.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.