Peisajul uluitor al Soarelui, inclusiv muschiul coronal, ploaia solara si stalpii de gaz inalti de 6.000 de mile, este dezvaluit in imagini de pe nava spatiala Solar Orbiter.
Observatiile, transmise de sonda Agentiei Spatiale Europene, dezvaluie structuri pufulite asemanatoare parului facute din plasma si captura si eruptii si ploi de material relativ mai rece care cad pe suprafata.
Cercetatorii spun ca observatiile dinamicii complexe a suprafetei Soarelui ar putea ajuta la rezolvarea intrebarii de ce atmosfera Soarelui este mult mai calda decat suprafata sa – o contradictie de lunga durata in fizica solara.
Cele mai stralucitoare regiuni sunt de aproximativ 1.000.000 de grade Celsius, in timp ce materialul mai rece, care scade sub 10.000 de grade Celsius, apare mai intunecat. Imaginile au fost inregistrate pe 27 septembrie 2023 de instrumentul de Imagerie in Ultraviolet Extrem (EUI), cand nava spatiala era aproximativ la o treime din distanta Pamantului fata de Soare.
Video-ul adnotat evidentiaza modele delicate de dantela pe Soare, numite muschi coronal. Aceste structuri apar in jurul bazei buclelor mari de camp magnetic coronal. La orizont, stalpii de gaz, cunoscuti sub numele de spicules, se ridica din cromosfera Soarelui la inaltimi de aproximativ 6.000 de mile (10.000 km).
In centrul campului vizual, o mica eruptie este vizibila, cu material mai rece ridicat in sus inainte de a cadea in mare parte. Desi mai mica in comparatie cu cele mai mari evenimente, aceasta eruptie este inca mai mare decat Pamantul.
Imaginile dezvaluie de asemenea ploaia coronala, care la mai putin de 10.000 de grade Celsius arata intunecat impotriva fundalului luminos al buclelor coronale mari (aproximativ 1.000.000 de grade Celsius).
Observatiile ar putea ajuta la explicarea de ce, la peste 1.000.000 de grade Celsius, atmosfera exterioara a Soarelui (cunoscuta sub numele de corona) este de peste 150 de ori mai calda decat suprafata sa.
Misiunea de 1,3 miliarde de dolari a fost lansata in 2020 si anul viitor va incepe sa urce din planul planetar pentru a oferi primele glimpse ale polilor necartati ai Soarelui.
Sursa: https://www.theguardian.com/science/article/2024/may/03/video-of-suns-surface-captures-solar-rain-eruptions-and-coronal-moss