sâmbătă, mai 18, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Ce NU ai voie să faci în a doua zi de Paște. Este total interzis!



stiri romania

Lucruri interzise în a doua zi de Paște 2024.

Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște în 2024? Este total interzis și aduce mare ghinion încălcarea lor!

Lucruri interzise în a doua zi de Paște

A doua zi de Paște este cunoscută și sub numele de Lunea Albă și este prima zi din Săptămâna Luminată. IAtă care sunt lucrurile interzise pe data de 6 mai 2024:

  • Se spune că în această zi porțile Raiului sunt deschise și cele ale Iadului închise, iar cei care mor nu vor mai fi judecați, ci vor ajunge direct în Împărăția Cerurilor.
  • Tradițiile și obiceiurile pentru această zi sunt asemănătoare cu cele din prima zi de Paște, fiind complet interzise treburile agricole sau casnice, spălatul sau țesutul.
  • În Lunea Albă, ouăle nu se ciocnesc „cap cu cap”, ci „cap cu dos”.
  • De asemenea, dacă în prima zi de Paște nu este recomandat să pleci de acasă, în Lunea Albă se practică „umblarea cu pască”. Credincioșii își vizitează rudele apropiate pentru a le vesti despre Învierea Domnului.
  • Conform tradiției, masa de Paște nu se strânge timp de trei zile, așadar nu este permisă strângerea acesteia în Lunea Albă.
  • În biserică, preoții nu citesc Psaltirea în nicio zi din Săptămâna Luminată. De asemenea, slujbele pentru cei care sunt înmormântați în această zi diferă de cele obișnuite, fiind cântat „Hristos a înviat” în locul cântărilor obișnuite.
  • Credincioșii nu au voie să facă mătănii în biserici până în ziua Rusalii, ci pot doar să se închine.

Citește și: Ce rugăciuni se citesc în fiecare zi din Săptămâna Luminată pentru binecuvântare și ajutor divin

Învierea Domnului

[Sursa foto: Shutterstock ]

Tradiția udatului fetelor în a doua zi de Paște

La români, f iecare sărbătoare mare este însoțită de tradiții și obiceiuri străvechi, păstrate cu grijă de oamenii din sate și comunități. În a doua zi de Paște, un obicei specific este „udatul” sau „stropitul” fetelor, tradiție încă vie în mai multe sate din Transilvania.

Conform tradiției, în această zi, băieții merg să ude fetele din familie și din vecinătate, iar acestea trebuie să îi primească, cu băutură și daruri. Se crede că niciunei fete nu îi va merge bine în acel an dacă nu este stropită de „udători”, iar aceasta va rămâne frumoasă tot restul anului.

Citește și: Superstiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. În…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.wowbiz.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.