sâmbătă, mai 18, 2024
spot_imgspot_img

Latest Posts

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște. Credincioșii împart vin, pască și ouă roșii



stiri romania

A treia zi de Paște are o semnificație importantă pentru creștini. Iată ce tradiții sunt respectate în Marțea Albă

În 2024, Paștele Ortodox pică pe data de 5 mai 2024. Află care sunt tradițiile și obiceiurile respectate de către credincioși, în a treia zi de Paște.

A treia zi de Paște 2024

Conform calendarului ortodox, Paștele este sărbătorit pe data de 5 mai 2024. Biserica a rânduit ca evenimentul să fie amintit 3 zile la rând, respectiv duminică, luni și marți.

Cea de- a treia zi de Paște este prilej de sărbătoare, datorită bucuriei creștinilor, pentru Învierea Domnului.

Pe data de 7 mai, ne amintim despre descoperirea Mântuitorului făcută celor doi călători care mergeau spre Emaus, la binecuvântarea şi frângerea pâinii şi despre faptul că Mântuitorul este înaintea noastră la toate sfintele slujbe ale Bisericii.

Credincioșii merg la biserică la prima oră a dimineții pentru a participa la slujbă. Cea de-a treia zi de Paște este importantă pentru creștini. De-a lungul timpului, oamenii au asociat numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții acestei sărbători. Iată câteva dintre ele, care se mai păstrează și în zilele noastre, în unele zone!

Citește și: Când este Lăsata Secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel în 2024. Acesta este cel mai scurt post din an

Credincioși, la mănăstirea Prislop

[Sursa foto: Shutterstock]

Tradiții respectate în a treia zi de Paște

În unele zone din România, credincioșii obișnuiesc să viziteze cimitirele, pentru a aprinde lumânări și a aduce flori naturale celor decedați. De asemenea, gospodinele pregătesc coșuri cu preparate tradiționale, pe care le împart oamenilor nevoiași, peste locurile de veci.

De obicei, se dă de pomană cozonac, ouă, pască, drob, ouă roșii, dar și lumânări aprinse.

Încă de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metănii, ci doar închinăciuni.

Din prima zi de Paște și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută folosind cuvintele: „Hristos a înviat!” „Adevărat a înviat!”.

În Săptămână Luminata nu se citește Psaltirea.

În aceasta săptămână nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice.

Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt înlocuite de slujba Învierii.

Marți, în Săptămâna Luminată, au loc uscarea și…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.wowbiz.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.