Vineri, 240 de experți din 40 de țări s-au adunat la Viseu, în nordul Portugaliei, pentru World Cheese Awards. Judecătorii au degustat întreaga zi, iar un brânză de lapte de oaie crudă cu coajă spălată din țara gazdă, queijo de ovelha amanteigado, a fost numită cea mai bună. Cu toate acestea, contingentul britanic a observat ceva ciudat: lipsa brânzeturilor britanice de pe mai multe mese.
Brânzeturile din Marea Britanie, nu trecuseră de vămui, astfel pierzând șansa de a concura cu cele mai bune din lume. John Farrand, directorul Guild of Fine Food, care organizează evenimentul, a explicat că brânzeturile britanice au respectat toate condițiile, dar motivele pentru care nu au fost eliberate nu sunt clare.
După Brexit, lucrurile au devenit mai dificile, a spus Farrand. Judecătorul James Grant a adăugat că, de la Brexit, importul și exportul de brânză au devenit mai provocatoare, cu creșterea birocrației și a hârtiilor. Sam Wilkin din echipa de la yarlington și rollright a fost “foarte dezamăgit” că nu au putut concura, arătând dificultățile exportului de brânză post-Brexit.
În concluzie, la World Cheese Awards, brânzeturile din Marea Britanie nu au putut să concură din cauza problemelor cu vămuirea post-Brexit, perturbând nu doar producătorii de brânză britanici, ci întreaga industrie de brânză.
Sursa: https://www.theguardian.com/food/2024/nov/16/uk-cheeses-miss-out-on-international-prize-after-getting-stuck-in-customs